onsdag 15 december 2010

Läskigt

Igår fick jag ännu en tankeställare.. Swea satt med ett knäckebröd (hon har kunnat sitta och greja med knäckebröd förut) och fick en bit i halsen. Som tur var va vi i Horn och mamma stoppade fingrarna i halsen på henne och fick upp biten. Swea var hysterisk och hade panik. Allt gick bra och det tog bara några minuter sedan var Swea som vanligt igen.. Men var rädd jag blev. Och vad sjukt det är att föräldrar inte får en kurs i hur man gör när barnen sätter i halsen!!

Fick ett mail från Antons kusin som går sjuksköterskeutbildningen, de hade nyss fått lära sig hur man gör när barnen sätter i halsen..

"Dom basic sakerna kan du redan; att man ska lägga barnet på knät med magen ner och dunka i ryggen, om de är riktigt små kan man vända dem upp-och-ner till och med. Det man INTE ska göra är att trycka hårt i magen, så som man gör på vuxna, för då kan man göra mer skada än nytta på de små organen. Om man med fingrarna inte får bort det som sitter i halsen, för det sitter för långt ner, eller inte kan dunka ut det kan man blåsa hårt så att föremålet åker ner i lungorna. Jag vet, det låter sjukt, men hellre att det sätter sig i lungorna och man får lite luft, så man kan gå ned med bronkoskopi (lung-operation typ) på sjukhuset senare och ta bort föremålet, än att barnet inte får någon luft alls!"

1 kommentar:

miadeluxe sa...

usch ja.. theo satte ju massa i halsen när han var liten pga sin trånga matstrupe, vi fick info på bvc hur man skulle gå tillväga när detta hände, men jag har aldrig gjort något efersm ja själv fick panik, men tobbe har oxå stoppat fingrarn ai halsen så som din amma gjorde, han utlöst kräkreflexen så att theo spydde upp de som satt fast...men shiiit va maktlös man känner sig i den situationen å tur att ni var hos din mamma...massa kramar till er :)